care1_1.png" Ha eljön az ideje és a demencia* nem kerül el, adj be kérlek egy otthonba. Jó soruk van ott az öregeknek." - mondtam egyszer lányomnak. Nos úgy tűnik ezen megállapodásunk a dugába dölt a nemrégiben elfodadott alaptörvény miatt. Ugyanis az új Alkotmány új bejegyzése ezt mondja :  „A nagykorú gyermekek kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni” (MAGYARORSZÁG ALKOTMÁNYA / ALAPTÖRVÉNYE, XV. Cikk).

Na bumm. Hogy ez mit fog jelenteni a jövőben? Kétséges. De találgathatunk. Észt nem oszthatok ebben a témában nem vagyok politkus, de kétségkívül úgy tűnik, hogy az eddig egy lelkiismereti kérdésből mára törvény lett. A felelősség az államról gyermekeinkre szakad majd. Ami gondolatában nem rossz, de vajon hogy fogják ezt gyerekeink  megoldani?  Honnan teremtik elő a pénzt és időt? Kitől veszik majd el? Saját gyerekeiktől, unokáitól, dédunokáitól  vagy maguktól?

A nyugdíjrendszer roskadozik, erősen kétlem, hogy annyi nyugdíjat fogunk mi szülők (ha egyátalán fogunk) kapni, hogy az fedezze a lakhatást,  a gyógyszereket , valamint a szakszerű ápolást. Tehát gyermekeinknek kell  majd előteremteni a rávalót. De akárhogyis nézem Magyarországon még mindig az járja, hogy inkább az idősek segítik a gyerekeket anyagilag, mégha nagykorúak is.  Nemgyeszer halottam mát arról, hogy a nagymama vett fel hitelt, hogy az unoka házat tudjon venni. Nehezen tudom elképzelni, hogy ha ilyen a helyzet egy családban, akkor a fordítottja meg tud történni.

De hagyjuk az anyagi részt figyelmen kívül egy picit, hisz az idősgonodás nem csak pénzt igényel. Gondoskodást is, ahogy a szóban is benne van. Egy magatehetetlen idős 24 órás felügyeletet igényel. Ha a gyermekünk kötelessége ezt megoldani, akkor két lehetősége lesz. Vagy Ő maga válik az ápolonkká,  önmagát és munkáját feláldozva, esetleg elhagyva, ami automatikusan kevesebb bevételt jelent majd. Vagy fizet az ápolásért, amihez megint a zsebbe kell nyúlnia. Szóval mindegy, hogy honnan közelítjük meg a dolgot a végén pénzkérdés az egész.

Persze olyan olvasata is lehet a alaptörvénynek, hogy a személyes gondoskodásból  hárul több a hozzátartozókra, de szerintem ne kergessünk hiú ábrándokat és akiknél ez aktuális az kezdjen el gondolkodni azon, hogy hogyan oldja majd meg szülei gondozását.  

* demencia: testi és szellemi leépülés

Szerző: a gondozo  2012.09.26. 17:48 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://idosgondozas.blog.hu/api/trackback/id/tr374804661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása